Tuesday, December 15, 2009

Ceteco terug op beurs Borsumij sluit droomjaar af met 32 procent meer winst

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Het Haagse handelshuis Borsumij Wehry gaat de dochteronderneming Ceteco opnieuw naar de beurs brengen. Dit opmerkelijke plan maakte Borsumij Wehry gisteren bekend.

De stap van Borsumij is verrassend omdat Ceteco (gespecialiseerd in de detailhandel in duurzame consumptiegoederen in Latijns-Amerika) nog maar kort geleden in zijn geheel was ingelijfd. Borsumij deed dat eind 1992, toen het alle aandelen Ceteco overnam van het Rotterdamse transportconcern Van Ommeren. Zo vergrootte Borsumij het belang in Ceteco in een klap van 51 tot 100 procent.

Van Ommeren

Van Ommeren en Borsumij spraken in 1992 af twee jaar lang gezamenlijk de zeggenschap over Ceteco te voeren. Of het aflopen van deze samenwerking dit jaar te maken heeft met het voornemen Ceteco naar de beurs te brengen, wil Borsumij nog niet zeggen. Vandaag licht het handelshuis het plan toe. Wel is al bekend dat de Haagse onderneming een controlerend belang in Ceteco wil houden. Borsumij Wehry zal nieuwe aandelen Ceteco uitgeven, die samen een belang van 30 procent van het uitstaande aandelenkapitaal van Ceteco na de emissie vertegenwoordigen.

Ceteco, dat 3 500 werknemers telt en goed is voor een omzet van zo'n 350 miljoen gulden, is al eerder aan de beurs genoteerd geweest. In 1987 kwam daar een einde aan, omdat Van Ommeren het bedrijf opkocht.

De combinatie Van Ommeren Ceteco (VOC) bleek geen gelukkige. Door de sterk verschillende bedrijfscultuur verliep de samenwerking moeizaam. Ceteco maakte verlies en de waarde van de handelsdochter daalde van 80 miljoen naar rond de 50 miljoen gulden. Borsumij nam Ceteco dus voor een gunstige prijs over, waarna het er weer een winstgevende tak van wist te maken.

Plus 140 procent

Borsumij Wehry was het afgelopen jaar de lieveling van de beurs. Het aandeel steeg de afgelopen twaalf maanden op de beurs van Amsterdam ruim 140 procent in waarde.

Goede winstcijfers zullen daaraan hebben bijgedragen. In 1993 heeft Borsumij Wehry de nettowinst met 32,2 procent vergroot. Het resultaat steeg van 35,4 miljoen gulden in 1992 tot 46,8 miljoen in het afgelopen boekjaar. De omzet nam toe met 13,8 procent tot 2,02 miljard gulden. Rekening gehouden met desinvesteringen in 1993 verkocht Borsumij Wehry 3,9 procent meer dan het jaar ervoor.

Borsumij zal de aandeelhouders op de aanstaande aandeelhoudersvergadering (28 april) ook nog eens verrassen met een aandelensplitsing in een verhouding van 1:5. Het aandeel sloot gisteren op de Amsterdamse effectenbeurs 6,80 gulden sterker op 160,80. Over het afgelopen boekjaar levert het aandeel volgens voorstel van de directie van Borsumij Wehry de aandeelhouders 4,40 gulden contant aan dividend op, een gulden meer dan de 3,40 over 1992.

De winst per aandeel steeg van 8,44 tot 11,05 gulden. Over 1994 zal de winst per aandeel gezien de huidige marktpositie van de onderneming verder stijgen, zo verwacht het handelshuis. Bij alle sectoren zal het resultaat hoger uitvallen dan in 1993.

Borsumij blijft ook om zich heen kijken of er nog iets is over te nemen. De in december aangekondigde overneming van de technische handelsonderneming Stokvis en Zonen (omzet in 1994 circa 460 miljoen gulden) is rond. De aanwinst wordt per 1 januari 1994 geconsolideerd.

1 comment:

  1. Wij bieden leningen met 3%, bieden wij schuld consolidatie leningen, business lening, persoonlijke lening, autoleningen, hotel leningen, student lening, persoonlijke lening Home herfinancieren leningen, voor meer informatie Email: (trustenquiry05@gmail.com)
    ----------------------------------------------------------------------------

    We offer loans with 3%,we offer Debt consolidation loans, business loan, Private loan,car loans, hotel loans, student loan, personal loan Home Refinancing Loans,For more details Email: ( trustenquiry05@gmail.com )

    ReplyDelete